15. 04. 2025
Lery upekl spoluhráčům dort. Olomouci se musíme dostat pod kůži, řekl
Své třiadvacáté play-off v řadě vyhlíží náš nejzkušenější hráč Luděk Jurečka. Věří, že jeho tým čtvrtfinálovou sérii zvládne a přes Olomoucko postoupí mezi nejlepší čtyřku. Spoluhráče naladil na vrchol sezony vlastnoručně upečeným dortem.

„To musí být. Peču ho před startem sezony, na narozeniny a před play-off,“ pousmál se Lery. Svou gastro specialitu zvládne vyrobit za dvě hodiny.
Luďku, Opavě začíná ve čtvrtek play-off. Víš, pokolikáté ho budeš hrát?
(usměje se). Hraju ho každou sezonu, co jsem v nejvyšší soutěži. I s Ostravou jsme se vždy do něj dostali. Jednou jsem si ho v Prostějově střihl i v první lize. Když se na to podívám, tak to letošní bude mé třiadvacáté.
Je to vrchol sezony. Říká se, že zkušení hráči se v něm cítí jako ryba ve vodě.
Play-off je jiná soutěž. Člověk ho musí prožít, aby pochopil. Hrajete o medaile. Člověk v něm prodává zkušenosti. Všechno se v něm maže. Můžete mít skvělou sezonu, pak ale přijde deset dnů, ve kterých můžete sezonu ztratit. Sami jsme měli možnost zažít obě strany mince. Z předkola jsme se probili až k titulu a o rok později, kdy jsme skončili druzí, jsme vypadli ve čtvrtfinále. Jde také o to, jak se podaří načasovat forma.
Ty jsi mohl během své kariéry pověsit všechny cenné kovy.
Je to tak, na zlato jsem si ale musel pořádně dlouho počkat, skoro až do čtyřiceti. Musím ale říct, že to stálo za to. Sesadit Nymburk bylo něco.
Nyní začínáte proti Olomoucku. Zajímavé je, že ani jeden tým v základní části a nadstavbě neuhájil domácí palubovku.
Je třeba s tím něco udělat. Věřím, že ve čtvrtek a pátek budeme v našem žlutém pekle úspěšní. Olomoucko je zvláštním týmem postaveném na hře zahraničních hráčů. Je to taková malá americká univerzita. Musíme se jim dostat pod kůži, aby je to nebavilo. Je třeba jim ukázat, kdo je tady pánem a za deset dní je poslat na dovolenou.
Máš nějaký rituál směřující k play-off?
Chystám se jako na každý jiný zápas.
A co Krtkův dort z tvé dílny?
Snažím se klukům nastartovat nejen chuťové buňky. Jde i o navození dobré pohody. Připravuju ho před sezonou, na narozeniny a před play-off. Kluci si už na to zvykli, dělám už to tak pátým rokem.
Pomáhá Ti s pečením někdo?
Ne, jde ryze o domácí cukrárnu Leryho Jurečky. Vše si dělám sám, zabere mi to zhruba dvě hodiny. Mám na to i speciální postup.
Musím se ještě zeptat. Je to poslední play-off Leryho Jurečky?
Tajně doufám, že není. Basketbal mě stále baví.
O klubu
Klub se sedmdesátiletou historií, držitel pěti mistrovských titulů a šesti vítězství v Českém poháru.